Oferta owoców

Jabłka
Odmiana Owoce Skórka Miąższ Dostępność Trwałość w obrocie
ALWA średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie, z karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem miąższ biało-kremowy, słodko-winny  X-V dobra
CORTLAND średniej wielkości lub duże, kulisto-spłaszczone mocna, gładka, tłusta, pokryta w ponad połowie karminowym, lekko smużkowatym rumieńcem biały, drobnoziarnisty, bardzo soczysty, delikatny kwaskowaty, aromatyczny  X-IV mała
DELIKATES duże lub średniej wielkości, kulisto-stożkowate gładka, delikatna, zielona, w czasie dojrzewania zielonkawo-żółta, pokryta tłustawym nalotem biały z zielonymi żyłkami w pobliżu gniazda nasiennego, drobnoziarnisty, delikatny, bardzo soczysty, o smaku i aromacie określanym jako wyjątkowo przyjemny (po przekrojeniu nie brązowieje)  VII-X dobra
ELSTAR owoce średniej wielkości, kuliste , wyrównane, regularne szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem, z wyraźniejszymi smużkami żółtawy, kruchy, średnioziarnisty, soczysty, korzenno-winny  IX-XII dobra
EMPIRE średniej wielkości, kuliste, nieco stożkowate, lekko żebrowane, często niesymetryczne gruba, gładka, błyszcząca z delikatnym nalotem, pokryta prawie całkowicie ciemnoczerownym, rozmyto prążkowanym rumieńcem białokremowy z zielonkawym odcieniem, ścisły, średnioziarnisty, kruchy, soczysty kwaskowaty  IX-XII dobra
GALA mały lub średniej wielkości, kulistostożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu dobrze wykolorowane, pokryte marmurkowo-pomarańczowym, pomarańczowo-czerwonym, jaskrawym rumieńcem, skórka jest gładka kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki  IX-XII bardzo dobra
GENEVA EARLY średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony, regularny zielonożółta, pokryta przynajmniej w połowie jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem biały lub białokremowy, średnio zwięzły, bardzo soczysty, kwaskowatosłodki  IX dobra
GLOSTER duży, bardzo duży zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający  X-V bardzo dobra
GOLDEN DELICIOUS średniej, wyrównanej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej. lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym, rozmytym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny  X-V dobra
IDARED duże lub średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. gruba, mocna, błyszcząca, jasnożółta, prawie całkowicie pokryta jasnoczerwonym rumieńcem jasnokremowy, drobnoziarnisty, soczysty, chrupiący, zwarty  X-VII bardzo dobra
JERSEYMAC owoce średniej wielkości lub duże, wyrównane, kuliste lub lekko spłaszczone jasnożółta, pokryta prawie całko­wicie jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem kremowo-biały, aromatyczny, soczysty  VIII-X dobra
JESTER średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulistostożkowaty gruba, tłustawa, zielonożółta, pokryta w ¾ czerwonoszkarłatnym, rozmytym rumieńcem kremowobiały, średnio twardy, dość soczysty, lekko aromatyczny, kwaskowatosłodki  IX-XI bardzo dobra
JONAGOLD i sporty średniej wielkości do dużego zielonożółta, pokryta  czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty  IX-V dobra
LIGOL duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny  IX-VI bardzo dobra
LOBO średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony, lub kulisty, średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny  IX-IV mała
MUTSU duży i bardzo duży, kulistostożkowaty gładka, błyszcząca, zielonożółta kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego  IX-V dobra
PINOVA duże, wyrównane, kulistostożkowate zielonożółta, pokryta jasnoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem żółtawy, średnio zwięzły, słodkokwaskowaty  IX-II dobra
RED BOSKOOP duże lub bardzo duże czerwonopurpurowa rozmyta-paskowanym rumieńcem gruboziarnisty, soczysty, kruchy, dość kwaśny o korzennym posmaku i aromacie  IX-V dobra
SZAMPION duże lub średniej wielkości kulisto-stożkowate gładka, zielonkawożółta pokryta w ponad połowie rozmyto-paskowanym rumieńcem o koralowo-czerwonym zabarwieniu soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, aromatyczny  IX-VI dobra
TOPAZ owoce średniej wielkości, kulistospłaszczone, gładka, sucha pomarańczowo-czerwona, pokryta marmurkowo-rozmytym rumieńcem soczysty, kwaskowato-słodkie, aromatyczne  X-II średnia