Oferta owoców
Odmiana | Owoce | Skórka | Miąższ | Dostępność | Trwałość w obrocie |
ALWA | średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone | gładka i błyszcząca o zielonkawożółtej barwie, z karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem | miąższ biało-kremowy, słodko-winny | X-V | dobra |
CORTLAND | średniej wielkości lub duże, kulisto-spłaszczone | mocna, gładka, tłusta, pokryta w ponad połowie karminowym, lekko smużkowatym rumieńcem | biały, drobnoziarnisty, bardzo soczysty, delikatny kwaskowaty, aromatyczny | X-IV | mała |
DELIKATES | duże lub średniej wielkości, kulisto-stożkowate | gładka, delikatna, zielona, w czasie dojrzewania zielonkawo-żółta, pokryta tłustawym nalotem | biały z zielonymi żyłkami w pobliżu gniazda nasiennego, drobnoziarnisty, delikatny, bardzo soczysty, o smaku i aromacie określanym jako wyjątkowo przyjemny (po przekrojeniu nie brązowieje) | VII-X | dobra |
ELSTAR | owoce średniej wielkości, kuliste , wyrównane, regularne | szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem, z wyraźniejszymi smużkami | żółtawy, kruchy, średnioziarnisty, soczysty, korzenno-winny | IX-XII | dobra |
EMPIRE | średniej wielkości, kuliste, nieco stożkowate, lekko żebrowane, często niesymetryczne | gruba, gładka, błyszcząca z delikatnym nalotem, pokryta prawie całkowicie ciemnoczerownym, rozmyto prążkowanym rumieńcem | białokremowy z zielonkawym odcieniem, ścisły, średnioziarnisty, kruchy, soczysty kwaskowaty | IX-XII | dobra |
GALA | mały lub średniej wielkości, kulistostożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu | dobrze wykolorowane, pokryte marmurkowo-pomarańczowym, pomarańczowo-czerwonym, jaskrawym rumieńcem, skórka jest gładka | kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki | IX-XII | bardzo dobra |
GENEVA EARLY | średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony, regularny | zielonożółta, pokryta przynajmniej w połowie jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem | biały lub białokremowy, średnio zwięzły, bardzo soczysty, kwaskowatosłodki | IX | dobra |
GLOSTER | duży, bardzo duży | zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem | białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający | X-V | bardzo dobra |
GOLDEN DELICIOUS | średniej, wyrównanej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej. | lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym, rozmytym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem | soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny | X-V | dobra |
IDARED | duże lub średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. | gruba, mocna, błyszcząca, jasnożółta, prawie całkowicie pokryta jasnoczerwonym rumieńcem | jasnokremowy, drobnoziarnisty, soczysty, chrupiący, zwarty | X-VII | bardzo dobra |
JERSEYMAC | owoce średniej wielkości lub duże, wyrównane, kuliste lub lekko spłaszczone | jasnożółta, pokryta prawie całkowicie jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem | kremowo-biały, aromatyczny, soczysty | VIII-X | dobra |
JESTER | średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulistostożkowaty | gruba, tłustawa, zielonożółta, pokryta w ¾ czerwonoszkarłatnym, rozmytym rumieńcem | kremowobiały, średnio twardy, dość soczysty, lekko aromatyczny, kwaskowatosłodki | IX-XI | bardzo dobra |
JONAGOLD i sporty | średniej wielkości do dużego | zielonożółta, pokryta czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem | kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty | IX-V | dobra |
LIGOL | duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany | dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem | kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny | IX-VI | bardzo dobra |
LOBO | średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony, lub kulisty, | średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. | zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny | IX-IV | mała |
MUTSU | duży i bardzo duży, kulistostożkowaty | gładka, błyszcząca, zielonożółta | kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego | IX-V | dobra |
PINOVA | duże, wyrównane, kulistostożkowate | zielonożółta, pokryta jasnoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem | żółtawy, średnio zwięzły, słodkokwaskowaty | IX-II | dobra |
RED BOSKOOP | duże lub bardzo duże | czerwonopurpurowa rozmyta-paskowanym rumieńcem | gruboziarnisty, soczysty, kruchy, dość kwaśny o korzennym posmaku i aromacie | IX-V | dobra |
SZAMPION | duże lub średniej wielkości kulisto-stożkowate | gładka, zielonkawożółta pokryta w ponad połowie rozmyto-paskowanym rumieńcem o koralowo-czerwonym zabarwieniu | soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, aromatyczny | IX-VI | dobra |
TOPAZ | owoce średniej wielkości, kulistospłaszczone, | gładka, sucha pomarańczowo-czerwona, pokryta marmurkowo-rozmytym rumieńcem | soczysty, kwaskowato-słodkie, aromatyczne | X-II | średnia |